PIPEXPERTS BEGELEIDT OLYMPIA

Olympia is één van de laatste familiale spelers in de Belgische zuivelindustrie.

Door de lancering van een nieuwe productielijn voor culinaire roomproducten in mei 2021 met aseptische kartons die de nood aan een aluminium barrière 100% overbodig maken, bouwt Olympia mee aan een duurzame toekomst.

Het Lokerse ingenieursbureau PipeXperts met ruime ervaring in de zuivelindustrie kreeg het vertrouwen van Olympia omwille van haar lean benadering met relevante en praktische field uitvoeringservaringen.

PipeXperts ontwerpt, berekent en coördineert investeringsprojecten inzake leidingsystemen en apparatenbouw voor de procesindustrie, waar opslag, overslag, belading en conditionering van bulk vloeistoffen, poeders en gassen belangrijk zijn.

PipeXperts versterkte het Olympia-team bij de engineering en werkvoorbereiding voor de integratie van deze innovatieve afvullijn:

  • 3D-laserscanning voor de as-built inventarisatie,
  • engineering van de civiele werken en gebouwtechnieken (HVAC, cleanroom),
  • specificaties voor de aseptische tanks en manifolds, CIP-installatie, enz.
  • engineering van het piperack en de fundaties,
  • engineering van riolering, tie-ins op het UHT-productleidingwerk en utilities,
  • functionele werkingsbeschrijving, tendering en commissioning automatisering,
  • budgetestimatie en constructiebegeleiding.

Aangezien de ruimte binnen het huidige opslagmagazijn voor deze nieuwe installatie beperkt was en de doorlooptermijn extreem krap, was een ‘first time right’-ontwerp primordiaal.

Een 3D-ontwerp van de nieuwe cleanroom met HVAC-installatie en modulaire processkids garandeerde een minimale belasting van de productiesite.

Een belangrijk aandachtspunt was de soft- en hardwarecommunicatie tussen de nieuwe machines, modulaire skids en de huidige transfertsystemen.

Vlotte communicatie was ook belangrijk voor een ‘on time delivery’ van het project.

Daarom werd er zowel bij Olympia als PipeXperts een single point of contact aangesteld, om de specificaties, termijnen en budget te bewaken.

De installatie is momenteel getest en gevalideerd.

De opstart is voor deze week gepland.

Trefwoorden: dairyengineering – processengineering – multidisciplinair – expertise – 3Dmodeling – utilities – construction – projectmanagement

 

Terug naar
nieuws